dobra kuchnia włoska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to także kuchnia oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

kuchnia polska Kraków rynek

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – turyści najczęściej szukają gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o dużo lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.